Bouw RK school in Akatsi  -  2014-2016

In januari 2014 zijn we gestart met de bouw voor de RK school, een gebouw met daarin 3 klaslokalen voor de in totaal 120 peuters en kleuters.  Deze keer hebben we een goede aannemer gezocht en die het werk laten doen, onder begeleiding van Felix en Richard, beide inwoners van Akatsi. Felix is  een van onze vertegenwoordigers van Adinkra  in Afrika.  Richard is zijn rechter hand. Ze werden door ons vanuit Nederland aangestuurd. Zelf zijn we natuurlijk ook enkele keren gaan kijken en helpen, maar eerlijk is eerlijk, op de bouw kan ik niet heel veel betekenen, mijn hart ligt toch meer in het ziekenhuis.
Zo houden we ook in de gaten hoe ze met al onze gegeven spullen om gaan, en dat doen ze heel goed. De ambulance word goed gebruikt en zeker ook goed onderhouden; zoals afgesproken. Het belang en nastreven van het onderhoud van de ambulance was een belangrijke voorwaarde destijds 2012 van het RAV waar ze zich aan diende te houden om de ambulance te krijgen.

Ook was het geweldig te zien dat er optimaal gebruik gemaakt wordt van de couveuses.
Tijdens onze aanwezigheid werd er plotseling zonder dat ook maar iemand er erg in had een drieling geboren! Drie gezonde jongetjes. De dokter had ‘s morgens op zijn ronde nog gevraagd aan de moeder hoe ze zich voelde, nou goed, ze voelde de baby ook bewegen, de dokter niet maar dacht zo zei hij “erg veel vruchtwater… “.
Net na de middag, werden niet 1, niet 2 maar 3 gezonde jongens geboren. De verloskundige wist niet wat haar overkwam. De moeder ook niet… De drieling moest in één couveuse waar ze net met zijn drieën inpasten, de andere couveuse was nl al in gebruik.
De dokter was ook onder de indruk, hij heeft een eigen programma op de plaatselijke radio en deed nu een oproep aan de mensen in Akatsi om kleding en babyspullen te doneren aan dit gezin…
Ook wij hebben geholpen door te zorgen voor luiers en kleertjes om meteen aan te doen. We kochten voeding voor de baby’s en ook de moeder had goede voeding en drinken nodig, om de borstvoeding goed op gang te krijgen.

Zo zie je, ook daar word geholpen als mensen in nood zitten. 

Eind februari 2016 zijn Hans en ik weer naar Akatsi gekomen om de voorbereidingen te doen voor  de opening van de school. De electriciens, timmermannen en schilders waren  nog druk bezig om alles af te werken. Men vond dat de school ook aangesloten diende te worden op het waterleidingnet en ook zelf voorzien moest worden van stroom. Allemaal extra kosten dus, maar wel noodzakelijk.
De elektriciteit zou in eerste instantie vanaf de kerk geleverd worden, niet dus. 
De meubel timmerman was nog druk bezig met het maken van de 120 stoeltjes en tafeltjes voor de kinderen en de meubels voor de leraar(essen). Dat wilde maar niet opschieten, we hebben er een paar keer flink de wind onder moeten laten waaien zodat alles op tijd klaar zou zijn. De meubeltjes zijn gemaakt van het geld dat de kinderen uit de Mortel van basisschool kleinerf bij elkaar hebben gebracht, door middel van een sponsorloop.
Toen de meubeltjes klaar waren moesten ze naar de school worden gebracht, dat hebben de leerlingen van onze school zelf gedaan, ze liepen ieder met een stoel of tafeltje op hun hoofd over de straat richting pastorie, waar ze nog even hebben staan wachten tot we met de inrichting konden beginnen. 
Op ieder stoeltje is door ons een rvs plaatje bevestigd. Op Gemert Mert in september, konden liefhebbers mee helpen aan een zitplaats voor deze kindjes, op het plaatje kon je voor een klein bedrag je naam laten graveren, nu zitten deze plaatjes op de stoeltjes…

Enkele dagen voor de opening zijn mijn moeder en haar broer Martien, 3 zorgboog collega's van mij met hun echtgenoten ook in Akatsi aangekomen om dit mee te maken. Door hen zijn de klaslokalen mooi versierd met meegebrachte ballonnen en slingers. Op de whiteborden die we hebben laten maken is met gekleurde stiften getekend.
Ook de buitenkant van het gebouw zag er erg feestelijk uit.

Op 10 maart was het dan zover, de grote dag, zeker ook voor de kinderen die het hele jaar al geoefend hebben om op deze feestelijke dag te laten zien hoe blij ze zijn. Het is een prachtig licht gebouw geworden met 3 leslokalen waarvan 1 lokaal ook gebruikt kan en gaat worden om de peuters en kleuters een maaltijd  te geven, ze krijgen een maaltijd op de school, ze brengen zelf een bordje mee.
Ook hebben we toiletten en 2 douches voor de kindjes en een toilet voor de onderwijzers.
Soms zijn kindjes nog niet zindelijk.

Op de dag van de opening hadden de kinderen van de school gezorgd voor mooie Afrikaanse liedjes en culturele dans, iets wat ze proberen in ere te houden door op school cultuurlessen te geven. Vele genodigden, ook uit Nederland, zoals mijn moeder met haar broer en 3 collega’s van de zorgboog met partner, waren aanwezig.  Na de opening kon iedereen een kijkje komen nemen in de school, hierbij waren ook veel ouders en ouders van toekomstige leerlingen, hoorden wij achteraf. Iedereen wil zijn kind op deze mooie moderne school, met toiletten en douches…
We zullen zien volgende keer.

Intussen is ook deze keer weer het een en ander gebeurd in het ziekenhuis.
Het was zo dat er een keizersnede uitgevoerd moest worden bij een meisje van 15 jaar. De operatie tafel stond op zijn hoogste stand en kon niet omlaag. De dokter kon niet langer wachten en opereerde het meisje op de grond…  een gezonde moeder en een gezonde zoon.

In de couveuse lag een meisje, geboren na 27 weken zwangerschap, de moeder is een meisje van 16. Dit kindje was zo klein… niet voor te stellen. De dokter was gerust op het overleven van haar, het is een meisje, dat is het geluk zei hij. Meisjes hebben eierstokken die hoger in de buik liggen, dat maakt hun overlevingskans groter dan bij een jongetje, die de zaadballetjes laag hebben… inderdaad het meisje overleefde en mocht toen ze 31 weken oud was met de moeder mee naar huis.

Het meisje heeft de naam Angel gekregen van de moeder. 

Met deze verhalen wil ik aangeven dat het wel zeker nut heeft om er te helpen. Door te zien en ervaren wat ze daar kunnen bereiken met onze hulp en jullie steun, geeft het ons kracht en wederzijds vertrouwen om door te gaan en ze verder te helpen.

Ik hoop dat dit verhaal u het gevoel heeft gegeven dat het zeker wel nut heeft om op deze manier hulp te bieden.

Ook op facebook kunt U ons vinden. https://www.facebook.com/adinkra.foundation/

Uw bijdrage is nog altijd welkom op:  NL02 RABO 0144 0926 46


Bouw van de school

In maart 2014 is de stichting Adinkra begonnen met de bouw van een nieuwe school.

De opbrengst van de vastenaktie 2014 van de gezamenlijke parochies van Gemert-Bakel vormt het startkapitaal.

Klik op de bovenste regel voor de foto's van de bouw...


Opening van de school

Het is maart 2016...
De school is bijna klaar om feestelijk geopend te worden...


hier zijn de foto's van de feestelijke opening...


Hans, Toinet en Felix ...


Het meisje dat de schaar mag dragen...

in één woord: schitterend...

de peuters...